Vissza a böngészhető nézethez 

FÜGGELÉK

HOGYAN TENNÉM RENDBE A SZERVEZETEKET?

1997 február 12.A szervezett szcientológián belül akár hajlandó valaki meghallani, akár nem, én akkor is azt látom helyesnek, ha egy olyan tervet ajánlok, amely segítségével a témakört rendbe lehet hozni.

Itt most olyan rövidtávú, gyakorlati fejlesztések bemutatására korlátozom magam, amelyeket most is alkalmazni lehet. Ez nem javít ki minden rosszat vagy hoz helyre minden problémát, de azt hiszem, hogy a jövőre nézve egy jó kiindulási pont.

Először néhány elméleti pont következik, majd utána a fejlesztendő dolgokat fogom megadni.

1. A szervezetek problémája

A jelenlegi szcientológia szervezetekkel az az egyik legbosszantóbb dolog, hogy Ron a szcientológiában felfedezett alapokat vagy az auditálási technológiát nem nagyon hozta át a harmadik dinamikába (az első az egyéné, a második a családé, a harmadik a csoporté, stb.).

A modern szervezeti irányelvek főleg gyakorlatban használható üzleti technikákat, Ron által a haditengerészetnél tanultakat, a teljes időnyomon található szervezetekből kikotortakat tartalmazzák, ezentúl a skálák felületes ismeretét és néhány kísérletet arra, hogy a kommunikációt fejlesszék. Ez mind szép és jó, de hol van az igazi technológia és hol vannak a mélyenszántó meglátások?

Lássuk, hogy az első dinamikáról tanult dolgok némelyikét a harmadik dinamikára is tudjuk-e alkalmazni.

A problémák területén tudjuk azt, hogy a PC (preclear) általában a régebbi megoldások súlya alá temetődött, amelyek őt a helyén tartják és amelyek rengeteg új problémát hoznak létre (amelyeket szintén meg kell oldani, stb.) Ezeket a dolgokat úgy kezeljük, hogy visszacsináljuk a megoldásokat és szétválasztjuk az egymásba kapcsolódó, ellentétes irányú erőket, nem pedig még több megoldást helyezünk ennek az egésznek a tetejére.

Ron egyszer az irányelveket a szervezeti problémákra adott működő megoldásként határozta meg. Ezért inkább a problémák feloszlatása és a megoldások visszacsinálása felé kellene haladnunk, nem építenünk kellene rájuk.

Ez azt jelenti, hogy minél kevesebb működési irányelv van, annál jobb. Azért használom a "működési irányelv" kifejezést, mert irányelvek alakjában sok hasznos gondolatot és tudást jelentettek meg, ezekből viszont inkább többre van szükség. A cél az, hogy a szabályok száma csökkenjen, a megértés mértéke pedig növekedjen.

Valóban léteznek kezelendő helyzetek és valóban irányelveket és rendeleteket kell használnunk arra, hogy lecsendesítük a zűrzavart és a problémát az ellenőrzésünk alatt tartsuk. Ez az első cselekedetünk. Viszont soha nem dőlhetünk hátra ezen a ponton, ugyanis ez a problémák egy új nemzedékének létrejöttét bátorítja. Ehelyett egy második lépést adunk hozzá, amely szerint visszábbmegyünk és megnézzük, hogy találunk-e módszert arra, hogy a baj forrását megszüntessük és az irányelvet eldobjuk. Vagy legalább egy sokkal alapvetőbb megoldást hozzunk létre ahelyett, hogy a felszíni tüneteket kezeljük.

Így ezért egy lépéssel tovább kell lépni és át kell nézni a megtartott irányelveket, hogy a számukat a lehető legkevesebbre csökkentsük, ugyanekkor a lehető legtöbbet meg kell tudnunk róluk, a legfontosabb adatokat ki kell belőlük gyűjtenünk azért, hogy ezáltal sokkal érthessük a dolgokat.

A kommunikáció területén tudjuk azt, hogy a kommunikáció az egyetemes megoldás és amikor a PC elkezdi visszatartani és gátolni a kommunikációját, akkor elkezd tömeget gyűjteni, majd ez visszahat rá és orrbavágja. Ez nem azt jelenti, hogy a PC kötelessége, hogy minden arrajárónak elfecsegje a visszatartásait, de nem rejthet el egyszerre hatékonyan mindent, különben az egész súlya összenyomja. Ez azt eredményezi, hogy a bizalmas anyagok és társai, valamint a dolgok PR okokból történő visszatartása a szervezet egészségét veszélyeztetik.

Ha egy átlagos PR személyiségre gondolsz, akkor nyilvánvalónak kell tűnjön az, hogy noha a kommunikációja mennyiségében megfelelő, tartalmában általában szegényes és kissé ellenszenves. Ez valójában nagyon alacsony szintű kommunikáció és ezek az eladói típusúakra enyhe undorral tekintenek. A dolog lényege az, hogy a kommunikáció nem valóságos, az affinitás hamis és az emberek észreveszik ezt. Nincs rendben az ARK-juk (affinitás, realitás, kommunikáció).

Egy személy rengeteget tud kommunikálni és a dolgokat ehelyett a PR szemét helyett igazi ARK-val is képes hirdetni. Ugyanez a szervezetekre is igaz. Valóban szükséged van a hirdetésre és a reklámozásra, és sok kommunikációt kell elindítanod. Viszont ha teljesen a PR irányít, akkor az emberek bajt szagolnak. Sokkal szívesebben tudják meg azt, ha egy hibás vagy rossz dolog kijavításán dolgozol, mintha elrejtenéd azt.

Viszont a 0-ás (kommunikáció) és az 1-es (problémák) Fokozatok tekintetében a szervezetek csak kicsit állnak rosszul, talán még a társadalmi átlagot is felülmúlják.

Valójában a 2-es (ártó tettek), a 3-as (ARK-törések) és a 4-es (kiszolgáló fakszimilék – önmagad igazolása) Fokozatok azok, amelyek a szervezetekben nagyon nincsenek rendben.

Első pillantásra az 2-es fokozat reménytelennek tűnik. A szervezet szinte soha nem ismeri be, hogy hibázott, soha nem tesz jóvá semmit sőt el sem tudja képzelni, hogy valami nincs rendben. Mindent hihetetlenül jól képesek igazolni.

Viszont egy ilyen esettel rendelkező PC-n is lehet segíteni. Tegyük fel, hogy összeakadsz valakivel, aki rengeteg hibát követett el, tönkretette a dolgokat és szélhámossá vált, ezentúl dühös emberek vadásznak rá, akik a vérét akarják venni. Hogyan hoznád rendbe vele a 2-es fokozatot? Úgy tűnik, hogy ez túl sok, túl veszélyes és túlzottan lehengerlő. Viszont apránként ezt is meg lehet tenni. Keresel egy olyan kis dolgot, amivel szembe tud nézni és amiért felelősséget tud vállalni, majd erre elkezdesz építeni és fokozatosan megtisztítod a személy vonalait.

Nem lehet egyszerűen meghajolni olyanok előtt, akik bosszúra éheznek, ugyanis őket a vér érdekli és értelmesen már nem képesek veled foglalkozni. Viszont a legtöbben nem akarnak megrögzötten bosszút állni és csak néhány erőtlen vágást ejtenek rajtad, ha őszintén azon erőlködsz, hogy megjavulj. Így értelmesen kell megpróbálnod kezelni a helyzetet, be kell vallanod a hibáidat és rá kell jönnöd, hogy mit tehetsz azért, hogy helyrehozd a dolgokat. Figyelned kell arra a fickóra, aki túl dühös, hogy értelmesen megállapodjatok, de nem kell azt gondolnod, hogy mindenki ilyen.

Tehát milyen cselekedetek indíthatnának el egy szervezetet a gyógyulás útján? Milyen felelősségszinttel lehetnének képesek kezdetben szembenézni?

Egy panaszokkal foglalkozó részleg segíthetne. A nagy boltok rendelkeznek ilyennel és nem teszi őket tönkre, ha hagyják, hogy az emberek panaszkodjanak és néhány rossz kenyérpirítót vagy ilyesmit kicseréljenek. Ez biztonsági szelepként működik és segít jó kapcsolatot fenntartani a vásárlókkal.

A szervezeten belül létezik egy olyan feladatkör, aminek majdnem ez a dolga. Ez a kápláné és néha egy jó káplán valóban azon dolgozik, hogy az elromlott dolgokat kijavítsa, de nincs sok hatalmuk és a már létező technológia és irányelvek eléggé megkötik a kezüket. Ezen erősíteni kellene. Fel kellene jogosítani őket, hogy egyedi esetekben felülbírálják az irányelveket. Ők dolgozhatnának azon, hogy a dolgok rendbejöjjenek, még akár panaszirodaként is lehetne őket hirdetni.

Az emberek számára biztonságossá kell tenni azt, hogy panaszkodjanak. Valószínűleg egy különleges felmentésre lesz szükségük, hogy a nekik elmondottakat a szervezet többi részétől elkülönülten, kiváltságos kommunikációként bizalmasan kezeljék, ahogy egy pap vagy egy jogász is kezeli az ügyfelei visszatartását. Ezeknek a káplánoknak magasan képzett auditoroknak kell lenniük, miközben az irányelveket is jól kell ismerniük (ugyanez az etikatisztekre is igaz).

Sok mindent lehetne tenni, hogy a rossz bánásmódot ellensúlyozzák. A legjobb akadémiai képzési szintek adása lenne, ugyanis ez a személy megértését és felelősségi szintjét növelné, miközben egy ingyenes auditálási intenzív néha arra bátoríthatja a személyt, hogy kevesebb felelősséget vállaljon és a szervezetet tegye felelőssé az esetéért és az aberrációjáért.

A bocsánatkérések és a hibák beismerése szintén sokat segíthet. A káplán a szervezet nevében akár még bocsánatkérő levelet is írhatna a nem szcientológusoknak azokban az esetekben, amelyeket a téves kapcsolatmegszakításhoz hasonló dolgok hoztak létre.

Viszont ezt magasabb szinten is ki kell vitelezni. Kellene egy nemzetközi szintű főkáplán, akinek szükség esetén hatalmában áll az irányelveket megváltoztatni és aki egyik szemét mindig a témakörön tartja. A munkája az lenne, hogy a szcientológiát egy valóban biztonságos környezetté változtassa.

Egyszer a szcientológiát Ausztráliában, Victoria államban betiltották. Végül a szervezet lenyelte a békát és eltörölte a szabad préda (fair game) szabályt, a biztonsági ellenőrzéseket és a kapcsolatmegszakítást. Ennek eredményeként a tiltást eltörölték. Még ha ezek a dolgok fokozatosan visszaszivárogtak is, az eltörlések egy kis friss levegőt engedtek be és nagy előnyei voltak. Ebből a nézőpontból a tiltás hasznosnak bizonyult, de még jobb lett volna, ha a szervezet szembenézett volna a cselekedeteivel és ezeket a súlyos külső nyomás hiányában is eltörölte volna.

Ha egyszer a szervezet elkezd felelősséget vállalni, akkor könnyebb lesz számára valamivel többet vállalni és nekiláthat megbirkózni a nagyobb hibákkal. Ha csak egy kicsit is meghajolnának és néhány hibát anélkül bevallanának és jóvátennék, hogy a plafon megrepedne a fejük felett, akkor a nagyobb problémás területekkel is szembe tudnának nézni és kezelni tudnák azokat.

A sorban a következő lépés a 3-as fokozat, amely az ARK-törésekkel foglalkozik. Itt már néhány végletessel is találkozunk a szervezet és a szabad zóna, a szervezet és a középosztály, a szervezet és a "pszich"-ek (pszichológusok és pszichiáterek), valamint a szervezet és a wog társadalom között. A szcientológiában már maga a wog kifejezés is a erőteljes ARK-törés tünete, ezentúl a használata további ARK-törésekre ösztönöz.

E mögött számos tényező található. Az egyik problémát természetesen a különböző visszatartások okozzák. A témakörben hívő emberek nem akarják bevallani a néha előforduló erőszakosabb és értelmetlenebb cselekedeteket, ugyanakkor attól félnek, hogy a hiedelmeik miatt megtámadják vagy kinevetik őket.

Ezentúl Ron is támogatta a pszichek, a mókusok és a többiek elleni háborút.

Ezentúl ott vannak még a társadalmi értékekhez hasonló alapvető egyet nem értések, amelyek a realitás töréséhez vezetnek. A szcientológusok az életet egy több életre kiterjedő nézőpontból tekintik és ez gyakran összeütközik a középosztály értékrendjével. Ez nem azt jelenti, hogy a középosztály elnyomó. Ők alkotják az ország termelő és szilárd gerincét.

A támadás helyett a közös célokat kellene megkeresni és hirdetni. Így a két oldal közötti kommunikáció és megértés növelésén dolgoznánk.

Valójában kissé hibás elgondolás az, hogy a szcientológia helyett elsősorban a dianetikát mutatják be a társadalomnak, ugyanis az az 1950-es évek óta rengeteget fejlődött és a metafizikai fogalmakat már elég könnyen befogadja. Ezentúl egy átlagos szcientológus sokkal inkább egy metafizikus, mint egy pszichológiai nézőpontból tekint a dolgokra. Az előző életek és test helyett egy halhatatlan szellemként létezés kicsivel határozottabb hirdetése a nagyközönség számára sokkal érthetőbbé tenné a szcientológusokat.

Újra a káplán hatókörének növelésére lenne szükség ezeknek a dolgoknak a kezeléséhez. Amire igazán szükség lenne, az az etikához hasonló méretű és erősségű kápláni hivatal. Ez így az erőviszonyok kiegyenlítőjeként működne. Egy nagy szervezetnek egy nyilvánossággal és egy munkatársakkal foglalkozó káplánra lenne szüksége, ugyanis mind a két területen vannak összekavarodott és helyrehozandó dolgok.

A kiszolgáló fakszimiléket tekintve nyilvánvaló, hogy a szervezet magát a technológiát használja arra, hogy saját magának igazat adjon. Ez az oka annak, hogy a technológiát tökéletesnek kell tartani és minden kétségtől és kritikától meg kell védeni. A technológia szolgáltatása és az emberiség szabaddá tétele minden lehetséges ártó tettet igazol.

Fejezzük be a tech imádását és kezdjünk el gondolkozni megtanulni vele. Ismerjük el, hogy hibás, valljuk be a tökéletlenségeit, de ettől még reklámozhatjuk, mert még mindig ez a legjobb dolog, amivel rendelkezünk.

Egy kiszolgáló fakszimile nem tűnik el olyan könnyen magától, de el kellene kezdeni.

Végül legfelsőbb szinten az OSA-n belül egy erős káplán részlegre lenne szükség, amelynek a feladata a béke, nem pedig a háború lenne. Ha van egy hadsereged, akkor egy diplomáciai testületre is szükség van.

2. A szervezeti tábla

A szervezeti tábláról azt mesélik, hogy Ron azt ősi galaktikus civilizációkból származó emlékeiből szerezte. Ha így van, akkor rá szeretnék mutatni arra, hogy ezek a civilizációk már porrá omlottak.

Egy szervezet számára bármilyen részletesen kidolgozott és gyakorlatban kivitelezett szervezeti minta hasznos lehet és a szcientológia szervezeti táblájának is vannak erényei és biztos, hogy nem rosszabb, mint a társadalomban létező legtöbb vezetési struktúra. Viszont még messze van a tökéletestől.

Az eredeti 7 alosztályból álló mintát 9 alosztályra egészítették ki, amelyek Ron elme-test-termék elméletére alapultak és amelyek a szervezet szerkezetét további hármas csoportokra tagolták be (három osztály létezik, amelyeket további három alosztályba osztottak, amelyeket további három részlegre osztottak, stb.)

Az elmélet maga elég értelmes, de ennek felhasználásával a szervezet felépítésének gyakorlatba ültetése hibás volt.

Amikor egy három tagú, sikeres üzleti vállalkozást elindító csoportot megvizsgálsz, akkor egyikük elkerülhetetlenül az üzleti termék létrehozásának a szakértője. A másik kettő lehet a szervezeti felépítés valamint az eladás és a marketing szakértője. Ha csak ketten vannak, akkor az egyikük a termék szakértője, a másik az eladó és a reklámozó, a szervezet irányítását pedig valahogy maguk között megoldják. Ez soha nem működik akkor, ha kihagyod azt a személyt, aki a terméket valóban elő tudja állítani.

Egy szoftvercégnél a legfelső három egyikének egy szoftvergurunak kell lennie, különben halott vagy. Ha autókat építesz, akkor a három közül az egyiknek autómérnöknek kell lennie. Ha egy kórházat vezetsz és a három felsővezető közül az egyik nem orvos, akkor jobb, ha az egészet elfelejted.

A megállapodott cégek gyakran elfelejtik ezt a szabályt és így elveszítik a termék létrehozásának képességét és elbuknak.

Ha csak egy szervezeti ügyvezetővel rendelkezel, akkor nincs semmi, amit eladhatnál és nincs senki, akinek eladhatnád, így ő a legkevésbé fontos a három közül.

Ha csak egy eladód van, akkor csak reklámozás van, de nincs semmi szolgáltatás és végül egy olyan dolgot kapsz, amit panamaként vagy szélhámosságként ismernek.

Ha csak egy termelésre képes technikai szakid van, akkor olyan jelentéktelen, de köztiszteletben álló kis cégeket kapsz, akik fokozatosan egy kis követőtábort össze tudnak gyűjteni, de nem válnak a piac meghatározó tényezőivé. Viszont még így is a három közül egyedül ennek van esélye arra, hogy magában túléljen és ezért az egész vállalkozás szempontjából ez a legfontosabb.

Egy szcientológia szervezet esetében a három fő ügyvezető közül az egyiknek szuper jól ismernie kell a technológiát és az osztályának a témakör technológiai része számára kell elköteleznie magát.

Amikor Ron a hármas beosztást megalkotta, akkor egy osztályon három, a közönséggel foglalkozó alosztályt hozott létre, valamint egy másikban még egy terjesztésit (még több eladás) is, így a felépítésnek PR túlsúlya lett. Ezért ahhoz, hogy ennek helyet szorítson, a pénzügyi alosztályt összekötötte a technikai és a minőségbiztosítási (kval) alosztállyal és egy olyan osztályt hozott létre, amelynek a vezetője annyit foglalkozott a pénzügyekkel, mint a tényleges szolgáltatással. Így a beosztása kevésbé összpontosított a tényleges termelésre és a technikai szakembereket a vezetési hierarchia alacsonyabb szintjére száműzte.

Egyáltalán nem meglepő, hogy egy ilyen szervezeti táblával olyan sok reklámozást és olyan kevés termelést látunk.

Egy jobb beosztás talán a következő lenne:

1. osztály: Szervezeti (ez az, amit a szervezet HCO ügyosztálynak hív)

1.1. Külső ügyek (elnöki hivatal, tervezés, jog, stb.)

1.2. Belső vezetés (ez a szervezet HCO részlege) (személyzet, kommunikáció, etika)

1.3 Pénzügy (bevétel, kiadás, ellátás) (Ron mintájában ez a lentebbi 2. osztályba lett besorolva és ide a terjesztési részleget helyezte).

2. osztály: Technológia és termelés

2.1 Auditorképzés (Ron felépítésében ez csak egy részleg). (Szoftverek esetében itt lennének az elemzők és a tervezők, házépítésben itt lennének az építészek, stb.)

2.2 Auditálás (ez és a fentebbi 2.1 csupán Ron technikai alosztályának egy-egy részlegét alkotják). (Más üzleti szervezeteknél a termelés maga történne itt).

2.3 Kval (minőségbiztosítás).

3. osztály: Piackutatás és eladás

3.1 Eladás (terjesztés)

3.2 Marketing (a közönségkapcsolatok alosztálya). (Ez ron tervezetében három alosztályra terjed ki).

3.3 Kiadványok (Ron ezt a terjesztési alosztály egyik részlegébe helyezte, de ez egy létfontosságú terület. Egy témakör elterjesztésének ez egy nagyon fontos eleme).

Egy további érv a kiadványok egy külön alosztályba sorolására az, hogy az IBM sikerei mögött álló egyik legfontosabb tényező a különlegesen nagyméretű kiadói részlege volt. Az ők a világ egyik legnagyobb kiadói. Ezt egy hihetetlenül hatásos eladóerővel kombinálták és a számítógépek korai napjaiban taroltak a piacon.

Ha mást nem is, ez a minta legalább azt biztosítja, hogy a legfelső vezetők egyike tényleg ismeri a szervezet üzleti tevékenységének mikéntjét.

3. A kijavítandók részletes felsorolása

Én ezeket a dolgokat tenném meg azonnal, ha az Egyház rendbehozatalával kapcsolatban teljhatalommal rendelkeznék.

Hiszek abban, hogy a tech, az irányelvek és a külső ügyek területére vonatkozó ezen 40 pont elég lenne ahhoz, hogy teljesen megfordítsa a dolgokat és új életet leheljen a témakörbe.

1. Tech

Mindenekelőtt a jelenlegi sorrendet szinte teljesen érintetlenül hagynám. A Szuper Szcióban megjelent szuperfokozatokhoz hasonló kísérleti gondolatokat a legjobb a szabad zónára hagyni. Viszont néhány dolgot rendbe kell hozni.

1.1 A munkatársak elhelyezésén kívül minden alkalmassági ellenőrzést el kell törölni. Az FPRD (False Purpose Rundown, Hamis Célok Futtatás) egy szükség esetén használandó, esetekre vonatkozó cselekedet lenne, de a 2. Fokozat vagy később az OT 2. Fokozat lenne az ártó tettek kezelésének az előnyben részesített módja.

1.2 A gyónások (konfessziók) szentségének helyreállítása. A PC iratok auditáláson kívüli mindenféle megtekintése tilos. Semmilyen etikai büntetés, jóvátételi tervezet vagy alacsonyabb állapotok kijelölése nem engedélyezett egy auditálási ülésben elhangzottakra alapulva, még ha az ülés egy alkalmassági ellenőrzés vagy egy DofP interjú (Director of Department of Processing, Auditálási Részleg Igazgatója, a 4. alosztály 12. részlegének vezetője) is, amely a "nem auditállak" kifejezéssel kezdődik. Viszont a veszélyes vagy ártalmas helyzeteket az etikán úgy kell kezelni, hogy a személyt a helyes cselekedet megtételére vesszük rá és az munkatársakhoz csatlakozáshoz szükséges alkalmasságit úgy is vissza lehet utasítani, hogy semmilyen jóvátétel nem szükséges.

1.3 Néhány alapvető dolog feljavítása, mint például a PC helyességének validálása, a bevezető akciókról a nagyobbakra váltás, amint a PC megindul, stb. Lásd a jegyzeteimet a "mi a baj a standard technológiával" a Szuper Szció 4. fejezetében.

1.4 Néhány általános javítás a tanfolyamfelügyeleten, mint például ragaszkodni ahhoz, hogy a felügyelő értsen az általa felügyelt anyagokhoz és annak a kihangsúlyozása, hogy a megértést kell fokozni és nem a statisztikát kell növelni.

1.5 A TR-ek esetében inkább a thetánt edzd, mint a testet. Flunkot azért kapjon, amit a thetán tesz (mint például a visszariadás), nem pedig azért, amit a test (mint például egy megrándulás).

1.6 Két nagyobb release pontig történő futtatás az 1. (segítség és problémák), a 3. (változás és ARKX) és a 4. (felelősség és rögzült állapotok) Fokozatokon, ahogy azokat most a 0. (forródrót és kommunikáció) Fokozaton is vannak. A tanfolyamok ugyanazok maradnak. A fokozatok mindegyikét külön-külön futtatjuk és tanúsítjuk.

1.7 A clear állapot "mentális képek ereje által nem befolyásolt és mentes az inger-válasz alapú reaktív gondolatoktól" módon történő meghatározása. Azt fogod találni, hogy a clear mindig rendelkezik egy pillanatnyi szabad választással, mielőtt elkezd valamit dramatizálni (úgy dönt, hogy hagyja az ARK-ját összetörni, stb.). De még mindig előfordulhat, hogy a fokozatai nincsenek rendben és más aberrációkkal is rendelkezhet. El kell törölni azt az irányelvet, amely szerint a clear állapot invalidálása elnyomó cselekedet. Az állapotnak a saját érdemeire kell támaszkodni és nem szabad, hogy védelemre szoruljon.

1.8 Az SHSBC (Saint Hill Special Briefing Course) képzés előkövetelményeként 0-IV szintű képzést a clearek és az OT-k számára vissza kell állítani. Ez arra bátorítja az embereket, hogy a szintjeiket ott helyben elvégezzék és egy gyors és egyszerű gradienst biztosít az auditori képzésükhöz. Ezentúl az SHSBC-t jelentősen felgyorsítja.

1.9 A szomatikával rendelkező cleareket és OT-ket mindenekelőtt asszisztokkal kell kezelni és ha ezek nem elégségesek, akkor a felidézéses eljárások használata helyett R3R dianetika futtatásokat kell használni. A NOTs a szomatikákat restimulálva tarthatja (és a felsőbb szintű esetek esetében az asszisztkezelés részeként kell őket alkalmazni), de ha a szomatika kifutott, akkor nincs minek restimulálódnia.

1.10 A bizalmasság eltörlése. Viszont az összes szabály , amely az új emberek túl meredek gradiensre kerülésével kapcsolatos, valamint azokat, amelyek szerint el kell kerülni az emberek esetszintje feletti dolgok felkavarodását, érvényben maradnak. Az entitások és a BT-k OT 3 esetszint alatti minden tárgyalása korlátozott és az Ember története alapján kezelendő (rosszabbul leszel, ha hatalmat adsz nekik, és akkor teszed jól, ha nem foglalkozol velük), valamint azáltal, hogy rámutatunk, hogy a legfontosabb adatunk az, hogy a PC (nem az entitások vagy akármik) a felelős azért az állapotért, amelyben van. Végső esetben egy problémás entitást egy felülvizsgálat során a NOTS technikák segítségével kezelni lehet, de csak akkor, ha a PC ragaszkodik ahhoz, hogy az ott van, OT 3 alatt soha nem kutakodsz ezek után és soha nem keversz fel dolgokat.

1.11 Fejlettebb NOTS helyrehozatali listák. Lásd a Szuper Szció 6. fejezetét. Tegyél hozzá olyan kérdéseket, mint "valamivel a BT-ket vádolod", túlléptél az ok az élet felett lezáró jelenségén", stb. A "mutass arra a lényre, amelytől elválasztódtál" eljárást kísérleti jelleggel egy felülvizsgálaton használni lehet, ha a PC ragaszkodik ahhoz, hogy egy elszakadt részét kezelni kell. Az auditált NOTS-okat nem szabad azután használni, hogy a PC a Szóló NOTS lezáró jelenségét (és ezeket az auditált NOTS-on vagy akár az OT 3-on is elérheti). A BT-ket akkor kell kezelni, amikor feltűnnek, de ne futtassunk eljárásokat azért, hogy megtaláljuk őket, ha a személy már elérte a Szóló NOTS lezáró jelenségét.

1.12 Az auditált NOTS-oknak egy gyors előkészületből és helyrehozatalból kell állniuk, a haladás fő irányának a szólózásnak kell lennie. A Szóló NOTS-okat a lehető leghamarabb az AO-kba kell átirányítani (erről még később).

1.13 A fokozat jellegű nehézségekkel küzdő cleareket és OT-ket a megfelelő fokozaton kell futtatni vagy rendbehozni. Lehetőség lenne olyan OT fokozati eljárások kifejlesztésére, amelyek az alacsonyabb szintek fokozatain túlmutatnak, de ezek még kutatásra várnak.

1.14 Az OT 8 feletti szintek azonnali kiadása. A hídon felfelé haladást fent kell tartani. Az a legkevesebb, ha a régi 4-7-es szinteket az 1950-es évekből származó eljárásokkal kiegészítik. Viszont az a hír járja, hogy Ron több OT szintet is hátrahagyott, amelyeket ki lehet adni. Ezeken a dolgokon túl a jelenlegi GPM-ekhez hasonló dolgok kezelése is létezik (lásd Szuper Szció 3. fejezet), így nem kell aggódni amiatt, hogy kifutunk a szintekből, mielőtt egy igazi OT-kat hoznánk létre.

1.15 A magasabb szintű technológiákat folyamatosan az alacsonyabb szintű szervezetek felé kell terelni. A hajó és a Flag továbbra is a szakmai kiválóságának a központja maradna és minden egyes OT szintet egy bizonyos ideig kizárólagosan szolgáltatnának, de nem tartanák maguknál örökké ezeket a szolgáltatásokat. A hajó új OT szinteket adhatna, az OT 8 kikerülne a Flagbe (és a Flag folyamatosan új eljárásokat próbálhatna ki). A Szóló NOTS-ok átkerülhetnének az AO-kba és a NOTS auditorképzést az AOSH-kban lehetne végezni. Az SHSBC-t, a CCRD-t és a Szólótól OT2-ig terjedő szinteket a külső szervezetekbe lehetne átvezetni. A misszióknak meg kellene engedni, hogy 3-as osztályig képezzenek auditorokat (a 4-es osztályt és a különleges eljárások futtatását hagyjuk a külső szervezetekre). Megjegyzendő, hogy a misszióknak az auditálás mellett képzést is kell nyújtaniuk, különben mindig túl kevés auditor lesz.

1.16 Több 1950-es szalagot kell adni az ellenőrző lapokhoz, különösen a felsőbb OT szinteken.

1.17 Ha az Introspection Rundown (Befelé fordulás Rundown) kegyetlen bánásmódot tartalmaz, akkor azt át kell javítani vagy el kell törölni. Ugyanez igaz az összes képzés vagy auditálás során alkalmazott rossz bánásmódra.

2. Irányelvek

2.1 A kápláni hivatalt jelentősen meg kell erősíteni és a korábbiakban említettek szerint azt a feladatot kell kapniuk, hogy a helytelen dolgokat rendbehozzák. A nemzetközi káplán feladata lenne az, hogy a témakört megreformálja, amikor az irányelvek terén gyalázatos állapotok uralkodnak. Ha valamilyen, az Üzleti irányelvhez hasonló dolog megjelenik (amely szerint egy szervezet soha nem mondhatja azt, hogy nincs pénze, hanem minden üzletembert késleltetni kell), a Nemzetközi Káplánnak elég hatalommal kell rendelkeznie, hogy azonnal megállítsa.

2.2 A szervezeti táblát úgy kell megváltoztatni, hogy a Pénzügy a HCO alá kerüljön, a terjesztést a közönséggel foglalkozó osztály alá kell tenni, így a szervezési osztály tisztán technikai lenne és a korábbiakban tárgyaltak szerint az ügyvezető tanácsba egy tech szakértő is bekerülhetne.

2.3 A statisztikák szerinti irányítást egy jó indikátorok szerinti vezetéssé kellene alakítani, amelyek között a statisztika egy nagyon fontos indikátor.

3.4 A "Csak a számlák szólnak a pénzről" (HCOPL 1965. szept. 15.) irányelv újbóli kiadása.

2.5 Az RPF eltörlése és annak egy olyan, rossz bánásmódot nem alkalmazó munkatársi rehabilitációs programmal történő helyettesítése, amely a hibázó munkatársakat rendbehozza.

2.6 A Fair Game és a Kapcsolatmegszakítás tényleges eltörlése. Az nem-enturbulációs irányelv megmaradna és csak akkor cserélődne le kapcsolatmegszakításra, amikor az eset haladása szempontjából szükséges. Amikor két jó pozícióban lévő szcientológus egymás torkának ugrik és egymást PTS-szé teszik, akkor jelenleg ezt alkalmazzák. A nem szcientológusokkal szemben is ezt az eljárást alkalmazzuk, miközben biztosítjuk azt, hogy a PC-t auditálás közben békén hagyják.

2.7 Ha a munkatárs a feladatát már megtanulta, akkor a munkatársak technikai képzése előnyt kell, hogy élvezzen az adminisztrációs képzéssel szemben. A munkatársak mindent koauditáljanak (szükség szerint az olvasd-drillezd-tedd módszert használva) és a szóló szinteket helyben kapják meg (amint egy esetfelügyelő elérhető), így biztosítva azt, hogy a munkatársak esete jól haladjon és hogy a hídon felfelé mozogjanak. Ez a képzés és auditálás az ő cseréjük a túlórájukért és az alacsony fizetésükért és ezt addig kell hajtani, míg a munkatársakkal nem használják ki.

2.8 Az alacsonyabb állapotokat csak kirívó esetekben szabad elrendelni, ezentúl a káplánnak bármikor joga van ezeket még az irányelvek ellenében is felülbírálni. Újra ki kell adni "Az etika azért létezik, hogy a tech bekerüljön" irányelvet (ha ez nem zavarja a PC auditálását, akkor hagyni kell).

2.9 Az üzleti és az árképzési irányelvek felülvizsgálata és megtisztítása. A pénzt az áramlás méretéből kell szereznünk, nem pedig a magas árakból. A külső szervezeteket nem lenne szabad arra kényszeríteni, hogy a vezetési szerkezet tetejét támogassák, ugyanis ők termelik azt az áramlást, amely az egész szerkezetet ellátja. Inkább rendszeres alacsony árakat kell nyújtani, nem pedig őrült mértékű leértékeléseket. Erőfeszítéseket kell tenni a folyamatos haladásért, hogy az emberek jobban járnak, és ne facsarják ki őket, mielőtt tovább tudnának haladni.

2.10 A továbbítási nyomtatványok egyszerűsítése és a szükségtelen lépések eltávolítása. A vonalakon keresztül történő mozgásnak gyorsnak és lelkesítőnek kell lennie, nem pedig elkedvetlenítőnek.

2.11 Az 1967-es "Új 2D szabályok" irányelv újbóli teljes bevezetése. A homoszexuálisok és a többiek elleni összes szabály elvetése. Tartsuk távol az embereket attól, hogy egymást felkavarják és bíztassuk őket arra, hogy miközben egy új szinten haladnak, tegyék félre a 2D játékaikat, de máskülönben hagyjuk őket békén. Ha valaki aberrált, akkor az végül ki fog futni. Mi nem vagyunk az erkölcsrendőrség. A Sea Orgnak egy bizonyos képet fent kell tartania, tehát a munkatársaik nem lehetnek nagyon szabadosak és nem tarthatnak orgiákat, de arra sincs szükség, hogy a társadalmilag elfogadottnál puritánabbak legyenek.

2.12 Annak az újbóli kiemelése, hogy az irányelv csak irányít, nem pedig abszolút érvényű (lásd: A szervezés elmélete: Mi az irányelv, HCOPL 1965 már. 13.)

2.13 Több igazság, több kommunikáció, több ARK. Kevesebb törődés a PR-rel. Több részvét és kevesebb zaklatás.

Megjegyzendő, hogy néhány kegyetlenkedést, mint a hajó fedélzetéről lehajigálást, már régen eltöröltek.

3. Külső ügyek

3.1 Azonnal befejezni a mókusokkal folytatott háborút. A szabad zónát egy hasonló célokkal, de más véleménnyel rendelkező csoportként kell elfogadni.

3.2 Visszafogni a pszichológusok és pszichiáterek ellen folytatott háborút. A sokkterápiához hasonló kegyetlen és barbár pszichiátriai gyakorlatok megszüntetése cél maradhat, de sokan vannak, akik nem folyamodnak ezekhez. A szervezetek hozzáállásának inkább annak kell lennie, hogy a szellemi megvilágosodás terén hiányosságaik vannak és egy kicsit elavultak, nem pedig annak, hogy ők a gonoszság forrásai.

3.3 A metafizikai közösségekkel hadakozás befejezése. A gyakorlatok keveredéséről szóló irányelv olyan mértékben életben marad, hogy egy szcientológia szint végzése közben nem művelsz metafizikai gyakorlatokat, de semmilyen más akadály ne legyen. Olvassanak Krisnamurtit vagy készítsen horoszkópokat, amíg az egyházi vonalaktól ezt távol tartja és félreteszi, amíg egy tanfolyamot végez vagy auditálást kap.

3.4 A Kibocsátási Engedély eltörlése. A szabad és nyílt beszélgetéseket – főleg az interneten – meg kell engedni. Ha az elégedett közönségnek megengedjük, hogy úgy beszélgessenek, ahogy szeretnének anélkül, hogy etikával zaklatnánk őket, valamint megengedjük nekik, hogy szabadon beszélgethessenek (még ha a technológiával vagy az irányelvekkel nem is értenek egyet), akkor elég jó kommunikáció lesz ahhoz, hogy bármely rosszindulatú támadást ellensúlyozzon. Emellett a Viccelődők és leértékelők iránylevelet is el kell törölni. A tréfa nem bűn. A tréfának álcázott rosszindulatú támadást a rosszindulatúság alapján kell kezelni ahelyett, hogy elpusztítanánk a humorérzékünket.

3.5 Az internet elleni támadás megszüntetése. A hálózatok üzemeltetőivel kibékülés. Jó kapcsolatok építése.

3.6 A szervezetet veszélyeztetők kivételével minden bírósági ügyet be kell szüntetni és azokat is értelmes módon kell rendezni.

3.7 Az OSA-hoz egy erős kápláni hivatalt kell rendelni. A dolga a rossz dolgok rendbetétele és a külső ügyek rendbehozatala lenne. Az OSA-t nem fegyverezném le, ugyanis esetenként előfordulnak olyan bosszúszomjas támadók, akikkel nem lehet értelmesen beszélni, de ennek az utolsó lehetőségnek kell lennie. A hangsúlynak azon legyen, hogy "lágyan szólj de bunkósbottal járj", nem pedig azon, hogy mindenkit kegyetlenül megtámadunk, aki mozog.

3.8 A hangszalagok, könyvek és hírlevelek kiadását el kell választani az ortodox szcientológiától. A Golden Eranak és a Bridge-nek egy szolgáltató szervezetként kell működnie, akik anyagokat adnak el (még azokat is, amelyeket jelenleg a bizalmas kategóriába sorolnak) mindenkinek, még a szabad zónának és az egyház kinyilvánított ellenségeinek is. Meg kell próbálni minden elérhetőt megszerezni és az árakat le kell nyomni. A pénzt a mennyiségből kell keresni.

3.9 Mindenféle jóvátétel nélkül, minden lehetséges bántalmat tekintve teljes és általános amnesztiát kell hirdetni. A jövőben csak azokat szabad kinyilvánítani, akik valóban megtámadják a szervezeteket. Nem szabad azokat kinyilvánítani, akik nem értenek velünk egyet vagy a szabad zónához csatlakoznak. Ezentúl ismerjük fel, hogy még az ellenségünk sem szabad préda (azaz a Fair Game nem alkalmazható rá) és az adott ország törvényeit be kell tartani. Egy magasabb szintű nézőpont az, hogy az ellenségeinkkel becsülettel és nem árulással harcolunk.

3.10 Meg kell engedni, hogy az emberek a szervezetek és a szabad zóna között oda-vissza mozogjanak. A szervezetek a helyzetüket a technikai szolgáltatásaik minősége, nem pedig a versenytársak eltiprása alapján tartsák fent.

Rengeteg mindent lehetne még tenni: a tévén keresztül csoportauditálást, egy új, otthon használható dianetika koauditáló könyvet, az irányelveket le lehetne egyszerűsíteni, a tech kiterjeszteni, Ronról egy őszinte életrajzot lehetne írni. Viszont a fentieknek elégnek kell lennie ahhoz, hogy a dolgokat megtisztítsa és a témakört robbanásszerűen elterjessze.


A fentiek lehet, hogy egy kicsit túl bonyolultak és hosszúak ahhoz, hogy jelmondatként lehessen őket használni, és a technológia és az adminisztráció túlzott megértését igénylik ahhoz, hogy könnyedén tovább lehessen őket adni.

Így most egy rövidített, egyszerűsített lista következik, amely segítségével a szcientológia megreformálását elő lehet segíteni.

4. A szcientológia megreformálásának pontjai

Az általános cél az igazság, a nyílt kommunikáció és az embertársainkkal törődés helyreállítása.

1. Annak a felismerése, hogy a témakör még kutatási állapotban van. A clear állapot újbóli meghatározása, mint egy olyan lény, "akire már nem hat a mentális képekben található erő és mentes az inger-válasz alapú reaktív gondolatoktól". Annak az elismerése, hogy ez nem törli ki a fokozatokat vagy kezeli az alapvető problémákat, ártó tetteket és zaklatottságot, amelyek eredetileg a lény hanyatlását okozták. Az OT szintek olyan fokozatokat képeznek, amelyek lehetővé teszik, hogy a személy ezeket a korai időnyomon elérje.

2. A bizalmasság eltörlése. Annak az újbóli kihangsúlyozása, hogy a szcientológia vallás és fel kell hagyni azzal a nézőponttal, hogy egy kereskedelmi titkokkal rendelkező üzleti vállalkozás. Az összes jogi keresetet vissza kell vonni, kivéve azokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy az egyházat a közvetlen támadástól megvédjék. A vallási szabadság kérdését tekintve minden anyagot mindenki számára elérhetővé kell tenni, függetlenül az ortodox szcientológiában elfoglalt helyüktől.

3. A szabad és nyílt kommunikáció hirdetése. A Kibocsátási engedély és a Viccelődők és leértékelők eltörlése. A "gyakorlatok keveredése" csak akkor tiltja meg ténylegesen a gyakorlat végzését, amikor valaki közben egy szcientológia szintet végez. A tényleges testi bántalmazás kivételével a mókusok és a pszichiáterek elleni üldözéssel fel kell hagyni. Annak a felismerése, hogy más csoportokkal közös a célunk.

4. A tanulók és a pc-k alkalmassági ellenőrzésének eltörlése. A vallomások szentségének visszaállítása, még azoké is, akiket később ellenségnek nyilvánítanak. Az FPRD-t (False Purpose Rundown, azaz Hamis Célok RD) kizárólag egy nagyobb esetkezelő akcióként, esetnyereség céljából szabad futtatni, nem pedig adatgyűjtés céljából.

5. Minden elnyomó személyekre vonatkozó irányelv eltörlése és az emberek elnyomó személlyé nyilvánításának befejezése. A utolsó mentsvárként a "nem-enturbulációs parancsok" használandók a képzés vagy az auditálás során azokban az esetekben, amelyeket máshogy nem lehet kezelni. Teljes és mindenre kiterjedő amnesztia minden korábbi cselekedetért (mivel soha nem fogjuk tudni eldönteni, hogy melyik volt megalapozott és melyik nem). Ezentúl az embereket csak akkor szabad ellenségnek kikiáltani, ha heves és értelmetlen támadásokat folytatnak az egyház ellen. Az egyet nem értő vagy eltávozó embereket nem szabad ellenségnek nyilvánítani. A közvetlen veszély vagy kár kivételével az "alacsonyabb etikai kondíciók" eltörlése.

6. A Nemzetközi Káplán hivatalának létrehozása, egy káplán részleg az OSA-n belül, valamint a kápláni hivatal kiterjesztése a szervezeten belül, mindezek mellé akkora hatalom biztosítása, hogy helyrehozza a rosszat, szükség esetén felülbírálja az irányelveket, valamint hogy a szervezetek etikus viselkedését a munkatársaik és a nagyközönség felé fent tudják tartani.

7. Mindenféle testi bántalmazás megszüntetése, beleértve az RPF eltörlését és az alacsonyabb etikai állapotokért járó büntetések megszüntetését.

8. Az alacsony fizetésért és a túl sok munkaidőért cserébe helyben minden munkatársnak intenzív tech képzés, koauditálás és szóló auditálás nyújtása.

9. Az új OT szintek folyamatos kibocsátása és a szinteknek a következő lentebbi fokozatú szervezetekbe történő küldése, hogy a legfelsőbb szintű szervezetek elsődleges szolgáltatásai az új szintek legyenek.

10. Az árazási rendszer egyszerűsítése és rendbetétele. A pénzzel kapcsolatban etikus viselkedés. A "Csak a számlák szólnak pénzről" irányelv visszaállítása.

11. Az 1967-es "Új 2D szabályok" teljes visszaállítása. Minden homoszexuálisok és hasonló csoportok elleni szabály eltörlése. A Sea Orgnak egy bizonyos képet fent kell tartania magáról, így a munkatársaik nem lehetnek szabadosak és nem rendezhetnek orgiákat, de nem kell puritánabbaknak lenniük, mint ami a társadalom által elfogadott.

12 A statisztikák szerinti irányítás helyett jó indikátorok szerinti vezetés, amelyek között a statisztika egy nagyon fontos indikátor.

13. Annak az újbóli kihangsúlyozása, hogy az irányelv egy irányító dolog és nem egy kőbe vésett törvény (lásd A szervezet felépítése: Mi az irányelv?, HCOPL 1965. már. 13.).

14. Több igazság, több kommunikáció, több ARK. Kevesebb törődés a PR-rel. Több részvét és kevesebb zaklatás.


Azt javaslom, hogy az amnesztia a kerítés mindkét oldalán élőkre vonatkozzon. Az egyik oka annak, hogy a forradalmak megkeserednek az, hogy amikor győznek, akkor a megdöntött hatalmon bosszút állnak. Ez az oka annak, amiért a dolgok nem változnak, hanem ugyanolyanok maradnak. A forradalmárok hamarosan az elüldözöttek helyébe lépnek. A megbocsátással ezt és még sok más halálos körforgást meg tudsz törni. Krisztusnak igaza volt. A megbocsátás az egyik legfontosabb része annak, hogy kiszabaduljunk a csapdából.

10. Különböző jegyzetek Szuper Szció